گیاهخواری، گل بی خار نیست

به گزارش مهسان بلاگ، گیاهخواری با تاریخ پیدایش انسان ها آغاز شده است. ثابت شده انسان های اولیه که در جنگل های گرمسیری می زیستند، خوراک شان میوه درختان و گیاهان بوده است و میلیون ها سال با همان خوراک می زیستند اما به واسطه پیشامدهای ناگهانی مانند زمین لرزه، سیل و غیره ناگزیر شدند که به نواحی دیگری کوچ نمایند و به تناسب تغییرات آب و هوایی و

گیاهخواری، گل بی خار نیست

گیاهخواری، گل بی خار نیست

گیاهخواری با تاریخ پیدایش انسان ها آغاز شده است. ثابت شده انسان های اولیه که در جنگل های گرمسیری می زیستند، خوراک شان میوه درختان و گیاهان بوده است و میلیون ها سال با همان خوراک می زیستند اما به واسطه پیشامدهای ناگهانی مانند زمین لرزه، سیل و غیره ناگزیر شدند که به نواحی دیگری کوچ کنند و به تناسب تغییرات آب و هوایی و کمیاب شدن میوه ها به دلیل گرسنگی ناگزیر شدند گوشت جانورانی را که برای دفاع از خود می کشته اند، مصرف کنند و پس از کشف آتش، این عادت را حفظ کردند و در نتیجه گیاهخواری کم کم جای خود را به همه چیزخواری داد. بودا، زرتشت، فیثاغورس، سقراط، افلاطون، داوینچی و نیوتن از جمله افرادی هستند که گیاهخوار بوده اند و این شیوه را به شاگردان و پیروان خود توصیه کرده اند.

گیاهخواران گوشت، مرغ و ماهی نمی خورند. گیاهخواران مطلق، حتی استفاده از سایر فرآورده های حیوانی و فرآورده های تهیه شده از تخم مرغ، لبنیات، عسل، چرم، پشم، ابریشم، لوازم آرایشی و صابون های تهیه شده از مشتقات حیوانی را هم مجاز نمی دانند.

رژیم گیاهخواری برخلاف رژیم همه چیزخواری که شامل تمام منابع حیوانی و گیاهی است، به معنی محدود کردن رژیم غذایی به منابع گیاهی و پرهیز از مصرف گوشت قرمز، پرندگان، ماهی، صدف و هم محصولات حاصل از گوشت مثل ژلاتین و روغن خوک است و حتی در بعضی رژیم های گیاهخواری غذاهای به دست آمده از حشرات مانند عسل هم مصرف نمی شوند.

چرا گیاهخواری؟

افراد به دلایل گوناگونی گیاهخواری را انتخاب می کنند. به طور مثال، به دلیل برخورداری از سلامت یا حفظ محیط زیست و یا به دلایل اخلاقی یا از دید مذهبی. بعضی افراد کشتن حیوانات و مصرف گوشت آنها را گناه می دانند و به همین دلیل گیاهخواری در میان بوداییان و هندوان بسیار شایع است. بعضی گیاهخواران معتقدند هنگامی که گاو شیرده یا مرغ های تخم گذار به منظور تولید بسیار پیر هستند، گوشت آنها فروخته می شود و گوساله های نر شیر تولید نمی کنند و آنها بیشتر برای استفاده از گوشت و سایر فرآورده هایشان پرورش داده می شوند. بعضی از افراد از این فرآورده ها پرهیز می کنند که به دلیل شرایط مرتبط با تولیدشان است. گروه دیگر برای حفظ سلامت، مسایل درمانی و برای زیبایی اندام گیاهخوار می شوند و بعضی دیگر به دلیل فقر اقتصادی و دلایل اقتصادی به این رژیم روی می آورند.

بسکمک از گیاهخواران، این روش زندگی را انتخاب می کنند برای اینکه انسانیت و حفظ طبیعت را توسعه دهند. آنها می دانند که کامل نیستند اما معتقدند که مسوول اند تا بیشترین تلاش شان را بکنند و در عین حال درباره دیگران داوری نمی کنند.

انواع گیاهخواران

گیاه خواری به دلایل گوناگونی از سوی افراد برگزیده می شود:

عده ای بخاطر حمایت از حیوانات و مسایل اخلاقی و انسانی و حس مسوولیت نسبت به آنچه در اطرافشان اتفاق می افتد، به گیاه خواری روی می آورند و عده ای هم به دلیل سلامتی، تطهیر روح و یا طبیعی بودن و غریزی بودن، به این نوع تغذیه گرایش پیدا می کنند.

شاید بتوان گفت که گوناگونی در نوع گیاه خواری می تواند به دلیل نوع گرایش افراد به سمت این رژیم غذایی باشد.

1 -گیاه خوارانی که از گوشت حیوانات و همچنین از هر محصولی که منشا حیوانی داشته باشد، استفاده نمی کنند. مانند: تخم مرغ، لبنیات، عسل، چرم، پوست، پشم، ابریشم و... به این دسته در اصطلاح گیاه خوار کامل یا Vegans گفته می شود. این دسته خود هم بر دو قسمت پخته خوار و خام خوار تقسیم می شود. گیاه خواران کامل بر این باورند که نباید از حیوانات به نام خوراک، کالا، کار، شکار، تشریح و عناوین دیگر استفاده کرد

2- گیاه خوارانی که از گوشت حیوانات استفاده نمی کنند ولی از لبنیات استفاده می کنند. به این دسته Lacto گفته می شود.

3- گیاه خوارانی که از گوشت حیوانات استفاده نمی کنند ولی از تخم مرغ استفاده می کنند. به این دسته Ovo گفته می شود.

4- گیاه خوارانی که از گوشت حیوانات استفاده نمی کنند ولی از لبنیات و تخم مرغ استفاده می کنند. به این دسته Lacto-Ovo گفته می شود. (این سه گروه بیشتر به استفاده از محصولات غیر صنعتی در زمینه لبنیات و تخم مرغ تکیه دارند و اعتقاد دارند در روش های سنتی حیوانات کمتر مورد سوءاستفاده و آزار و اذیت قرار می گیرند.)

مزایای گیاهخواری

گیاهخواران در برنامه غذایی شان تنها از منابع گیاهی مانند انواع سبزی ها، میوه ها، غلات، حبوبات، مغزها و دانه های روغنی استفاده می کنند. این رژیم اگر به صورت متنوع و کامل استفاده شود، تمامی نیازهای غذایی این گروه را تامین می کند. این رژیم نسبت به سایر رژیم های غذایی، کلسترول و اسیدچرب اشباع کمتری دارد و کمتر از 30 درصد کالری رژیم از منبع چربی تامین می شود که بیشتر آن اسیدهای چرب غیراشباع است. به همین دلیل خطر ابتلا به بیماری های قلب و عروق، فشارخون بالا، دیابت و سرطان ها در این گروه کمتر از سایرین است. علاوه بر آن، این رژیم حاوی درصد زیادی کربوهیدرات و فیبر است که به سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و از سرطان کولون جلوگیری می کند و در درمان یبوست موثر است. دیگر اینکه این رژیم از حجم زیاد و کالری کم برخوردار است که به کاهش ابتلا به انواع سرطان ها به خصوص سرطان کولون، ریه و پستان منجر می شود و احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا و سکته های مغزی کاهش می یابد. این رژیم حاوی مقادیر بالایی بتاکاروتن و ویتامین C است که به حفظ سلامت کمک شایانی می کنند.

گیاهخواری و چربی

رژیم های گیاهخواری، بدون کلسترول و به طور معمول کم چرب هستند. بنابراین پیروی از رژیم گیاهخواری این امکان را فراهم می آورد تا به پیشنهادهای داده شده مربوط به کاهش خطر بیماری های مزمن مهم از قبیل بیماری قلبی و سرطان عمل کنیم. غذاهای غنی از چربی، آنهایی که باید با صرفه جویی مصرف شوند شامل روغن ها، مارگارین، مغز ها، کره، دانه ها، آوکادو و نارگیل هستند. ویتامین D در رژیم غذایی گیاهخواری یافت نمی شود اما در بدن انسان تحت تاثیر نور آفتاب ساخته می شود. حداقل 10 تا 15 دقیقه آفتاب تابستان روی دست ها و صورت دو تا سه بار در هفته به منظور تولید ویتامین D مورد نیاز بزرگسالان مورد نیاز است.

گیاهخواری و کلسیم

کلسیم مورد نیاز به منظور تحکیم استخوان ها در سبزی های برگ سبز تیره، توفونی فرآوری شده با سولفات کلسیم و بسکمک از غذاهایی که به وسیله گیاهخواران خورده می شود، موجود است. نیازهای کلسیم افرادی که از رژیم کم پروتئین پیروی می کنند یعنی رژیم های غذایی بر اساس پروتئین گیاهی گاهی اوقات ممکن است پایین تر از افرادی باشد که از پروتئین بیشتری استفاده می کنند مثل رژیم غذایی گوشتخواران. در هر حال، بسیار مهم است که گیاهخواران غذاهای غنی از کلسیم بخورند و یا از مکمل کلسیم روزانه استفاده کنند.

گیاهخواری و آهن

انواع لوبیاهای خشک و سبزی های برگ سبز تیره منابع خوب آهن هستند، جذب آهن به طور قابل توجهی با خوردن غذاهای حاوی ویتامین C همراه با غذاهای حاوی آهن افزایش می یابد.

شایع ترین منابع غذایی حاوی آهن عبارتند از: لوبیای سویا، عدس، نخود، لوبیای چشم بلبلی، لوبیای قرمز، آب آلو (بخارا)، برگ چغندر، دانه کنجد کوبیده، نخود فرنگی، انجیر، بلغور، کشمش، هندوانه، ارزن، کلم و...

گیاهخواری و روی

رژیم های گیاهخواری می توانند روی مورد نیاز بدن را در سطوح نزدیک به RDA (میزان مورد نیاز روزانه) یا حتی بالاتر تامین کنند. روی در غلات، حبوبات و مغزه ها یافت می شود.

گیاهخواری و ویتامین B12

میزان نیاز به ویتامین B12 بسیار اندک است. منابع غیرحیوانی شامل مخمر تغذیه ای T6635 Red star به نام فرمول حمایتی (مکمل) گیاهخواری شناخته شده است. حدود دو قاشق چای خوری از آن RDA (میزان مورد نیاز روزانه ) بزرگسالان را تامین می کند و به خصوص برای زنان باردار شیرده، نوزادان و بچه ها که ویتامین B12 در رژیم غذایی شان باید موجود باشد، بسیار حایز اهمیت است.

مواد غذایی متعددی با ویتامین B12 غنی شده اند مثلا تمپه، میسو (خمیر سویا و نمک و غلات تخمیر شده غذای ژاپنی است) و جلبک دریایی دارای برچسبی هستند که محتوای بالای ویتامین B12 را در آنها نشان می دهد. به هر حال، این قبیل محصولات منابع قابل دسترس ویتامین نیستند، به این دلیل که میزان ویتامین B12 موجود در آنها بستگی به نوع فرآوری ماده غذایی دارد. سایر منابع ویتامین B12 شامل شیر سویای غنی شده، مشابه های گوشت که با ویتامین B12 غنی شده باشند و مکمل ویتامین B12 است. گیاهخوارانی که گیاهخوار مطلق نیستند می توانند ویتامین B12 مورد نیاز خود را از لبنیات و تخم مرغ به دست آورند.

معایب گیاهخواری

با وجود کلیه مزایایی که این نوع رژیم دارد ولی خطر پیدایش کمبودهای تغذیه ای در گیاهخواران، به خصوص گروه های آسیب پذیر مانند زنان باردار و شیرده، بچه ها، نوجوانان و ورزشکاران وجود دارد. در دوران بارداری و شیردهی به دلیل تامین رشد جنین و تغییرات بدن مادر، نیاز به کالری، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی افزایش می یابد ولی ویتامین های B2، B6، B12، اسیدفولیک و عناصری مثل روی و آهن در منابع حیوانی بیشتر و قابل جذب تر هستند، به طوری که B12 را فقط در منابع حیوانی می توان یافت. بنابراین مادران باردار و شیرده که از این رژیم استفاده می کنند باید به میزان بالاتری از مغزها، حبوبات، میوه های خشک و محصولات لبنی یا شیر سویا استفاده کنند.

درباره بچه ها پیرو این رژیم هم با وجود برنامه غذایی متنوع و کامل می توان رشد مناسب آنها را تامین کرد ولی به دلیل وجود مقادیر زیاد مهارکننده های جذب در منابع گیاهی مانند فیتات که در غلات و دانه ها وجود دارد، اگزالات که در اسفناج، ریواس، شکلات و بادام زمینی وجود دارد، سیترات موجود در مرکبات و تانات موجود در چای، به کاهش جذب مواد مغذی منجر می شود. بنابراین درباره بچه ها بهتر است علاوه بر تامین پروتئین کافی برای سلامت و رشد استخوان هایشان و رفع نیاز به چربی و کلسیم باید از شیر و لبنیات هم استفاده کنند و علاوه بر آن از منابع روی که برای رشدشان مفید است، استفاده کنند.

غلات سبوس دار، سبزی های برگ سبز تیره و زرد تیره منبع خوب روی هستند. از دیگر معایب رژیم گیاهخواری، وجود مقادیر زیاد ویتامینC در این رژیم است که مازاد ویتامین C به اسید اگزالیک تبدیل می شود و خطر ابتلا به سنگ های اگزالاته کلیوی را در این گروه افزایش می دهد. در سرانجام باید یادآور شویم که برای حفظ سلامت کامل و همه جانبه، داشتن یک رژیم متعادل، متناسب و متنوع کلید طلایی موفقیت است.

منبع: www.salamat.com

دور زمین: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

mahsanblog.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای مهسان بلاگ

منبع: راسخون
انتشار: 28 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 28 اردیبهشت 1401 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 96055

به "گیاهخواری، گل بی خار نیست" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گیاهخواری، گل بی خار نیست"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید